Ramen soep is hot. Niet alleen zetten steeds meer restaurants dit stomende gerecht op de kaart, er ontstaan ook steeds meer ramen-only restaurants, waar enkel ramen wordt geserveerd. Wat zijn ramen en hoe maak je deze Japanse noedelsoep thuis?
Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen of zelf gegeten: die stomende kommen soep die je niet kunt eten zonder te slurpen. Ramen is een Japans noedelgerecht. Het gerecht bestaat uit bouillon, noedels en toppings zoals een half zachtgekookt eitje, nori, lente ui, kimchi, bamboescheuten, vlees, vis of tofu. In tegenstelling met wat je misschien zou denken, draait ramen niet om de noedels. Het allerbelangrijkst aan dit gerecht is de broth, oftewel de bouillon. Volgens de kenners zou ramen de perfecte umami smaak hebben, de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter.
Zoals gezegd, is de bouillon de basis voor een goede ramen. In Japan kun je allerlei verschillende varianten eten, afhankelijk van de regio waar het gemaakt wordt en welke kenmerkende smaak een bepaalde chef of restaurant eraan geeft. Meestal bestaat de bouillon uit een basis van dashi (een Japanse bouillon) met varkens- of kippenvlees of shiitake. Deze bouillon wordt urenlang gekookt, net zolang tot hij de intense smaak krijgt die zo kenmerkend is voor dit gerecht. In traditionele ramen zitten speciale noedels gemaakt van bloem, water en kansui, een mineraalrijk water. Dat water zorgt ervoor dat de noedels hun chewy textuur behouden.
Zoals je begrijpt, is het maken van een traditionele ramen ontzettend tijdrovend. MAGGI’s starterstip: maak de lekkerste ramen met een bouillonblokje van MAGGI in combinatie met snelkook noedels. Daarmee maak je het perfecte snelle ramen recept. Mét die heerlijke umami smaak en zonder al die uren in de keuken. Inspiratie nodig? Wij hebben alvast een heerlijk ramen recept gemaakt! Eet smakelijk!